torstai 4. joulukuuta 2014

Ihmeiden Santa Muerte

Santa Muerte - La Santisima Muerte - on paikoin hyvinkin suosittu meksikolainen epävirallinen pyhimys- Tämä luurankopukuinen nainen yhdistetään parantamiseen, suojeluun, rakkauteen ja tuon puoleiseen siirtymiseen. Santa Muerten juuret lienevät pakanallisella ajalla. Asteekkien kuoleman jumalan vaimo, kuoleman valtiatar Mictecacihuatl hallitsi myös muinaista elokuista kuolemanjuhlaa, josta kehittyi vähitellen katolilaiseen perinteeseen liittyvä kuolleiden päivä, Dia de los muertos. Juuri hänen palvonnastaan uskotaan Santa Muerte-uskomusperinne, joka on sekoitus mesoamerikkalaisia ja katolilaisia perinteitä.



Santa Muerte on hindulaisen tuhon jumalattaren Kalin tavoin hyvinkin väärin ymmärretty. Hänen nimeensä on tehty paljon pahaakin, toki niin on tehty Jumalan ja Allahinkin nimeen, mutta se pahuus lähtee aina ihmisistä itsestä eikä näistä jumaluuksista tai pyhimyksistä. Vaikkakin Santa Muerte edustaa kuolemaa ja kuolevaisuutta, häntä ei kunnioiteta tai "palvota" kuoleman ihannointimielessä, päinvastoin. Santa Muerte nähdään eri värisissä kaavuissa, jokainen väri merkitsee hänen eri aspektejaan.

Kulta - rikkaus, työ
Punainen - rakkaus, ihmissuhteet, voima
Musta - suojelu
Valkoinen - puhdistus, parantaminen, uskollisuus
Keltainen - oikeus, viisaus

Santa Muertea ei pidä sekoittaa viikatemieheen, se ei ole sama asia. Usein miten luurankohahmo on puettu valkeaan kaapuun ja sen tunnuksina ovat viikate ja maapallo. Viikate kuvastaa pahan ja kielteisen leikkaamista pois sekä toisaalta elonkorjuuvälineenä myös toivoa ja hyvinvointia. Pitkällä varrellaan se yltää kaikkialle ja leikkaa kuoleman hetkellä elämän hopeisen langan. Maapallo kuoleman kädessä kuvastaa sen mittaamatonta valtaa. Samalla se on vertauskuva kuoleman valtakunnasta, johon me kaikki jonakin päivänä palaamme. Muita hahmoon liittyviä vertauskuvia ovat pöllö - viisaus ja kyky kulkea pimeässä, tiimalasi - elämänmitta, kärsivällisyys ja kuolema uutena alkuna, vaaka - oikeudenmukaisuus ja jumalainen tahto sekä öljylamppu valaisee läpi epäilyksen ja tietämättömyyden pimeyden.

Santa Muerte muistuttaa meitä kuolevaisuudesta ja moraalista, tekemään viisaita päätöksiä ettemme kärsisi tässä elämässä. Hänen sanotaan kuulevan jokaisen hänelle esitetyn rukouksen ja pyynnön. Santa Muerten juhlapäivä on 15. elokuuta loka-marraskuun vaihteen Dia de los muertos juhlan lisäksi. Hänen mielituoksuja ovat ruusu ja santelipuu. Santa Muerte pitää muiden muassa punaisista omenoista, tuoreista leikkokukista, erityisesti ruusuista, neilikoista ja kehäkukista. Punainen ja valkoinen ovat hänen pyhät värinsä ja 9 pyhä numeronsa.



Olen jo aikaisemmissa kirjoituksissa maininnut työskenteleväni useiden eri jumaluuksien kanssa. Santa Muertella on myös oma paikkansa meillä. Hän on voimakkain kaikista jumaluuksista, jonka olen tähän asti kotiin tervetulleeksi toivottanut. Paikkansa hän valitsi olohuoneesta ja kertoo mitä haluaa, minun ei tarvitse pohtia mitä annan. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että Santa Muerte olisi ahne, vaan vastavuoroisuuden periaatteesta.


Tiistait ovat hänen päiviään, jolloin lausun kiitoksen ja muistan häntä lupaamillani asioilla. Ohjeeksi sain pyytää enemmän muille kuin itselleni. Muut jumaluudet ovat minulle henkilökohtaisia, mutta tämä on enemmän yhteisöllinen tapaus. Jos olen pyytänyt apua jollekulle muulle, aistin Santa Muerten poissaolon ja on siellä tarvitsemansa ajan. Jos pyytämäsi asia ei ole tarkoitettu menevän niin eikä ole korkeimmaksi parhaaksesi, toivetta ei toteuteta.



Oma Santa Muerten patsas kääntyilee itsestään. Aluksin suoristin sen, mutta totesin joka kääntymisen jälkeen, että olkoon niin kuin tahtoo. Kukaan ei patsaaseen koske. Merkillistä...kunnes sitten tajusin, että Santa Muerte kääntyi lattialle olevan Buddha-patsaan suuntaan. Mitäs tuo täälä tekee?


Jollei tämä asenne lady pidä yhtikäs jostain asiasta, hän kääntää totaalisesti selkänsä, konkreettisesti! Tajuan kyllä aika nopeasti mistä kiikastaa, kun huomaan, että sitä ollaan taas käännytty. 
Kerran Santa Muerte käänsi selkänsä, kun olin väliaikaisesti nostanut LoitsuPuodissa myynnissä olevat Ganesha patsaat olohuoneen toisen kaapin päälle ennen kuin olin aikonut viedä ne liikkeeseen. Hän ei aijo jakaa edes kokonaista huonetta kenenkään muun jumaluuden kanssa! Esi-isien pöytä saa olla samassa huoneessa, koska Santa Muerte viihtyy ihmisten seurassa.

Kaikista näistä mielenosoituksista huolimatta, Santa Muerte on todellinen ihmeiden tekijä, lohduttaja ja avun tuoja, parantaja, suojelija ja muutosten aikaan saaja! Santa Muerte valitsee seuraajansa, ei toisinpäin. 


Gracias por tu ayuda La Santisima Muerte!

4 kommenttia:

  1. Löysin tämän kirjoituksesi. Kiitos siitä. Jollain kumman tavalla se lohdutti. Outoa mutta hyvällä tavalla <3

    VastaaPoista
  2. Löysin tämän kirjoituksesi ja jollakin oudolla tavalla se lohdutti. Kiitos siitä <3

    VastaaPoista
  3. Kirjoituksesi Santisima Muertesta oli koskettava ja hauska, hän löysi minut noin vuosi sitten, kun satuin näkemään dokumentin jossa hänet mainittiin ja tunsin yhteyden heti. Hän on auttanut ja lohduttanut monessa asiassa, hän pelasti ystäväni isän varmalta kuolemalta, auttoi minua saamaan töitä ja nyt hän auttaa minua toipumaan omasta sairaudestani💖

    VastaaPoista