Talvikauteen siirtyminen on aina ollut minulle haaste. Talvi on ollut vähiten mieluisa kaikista vuodenajoista ja se on tuntunut enemmänkin kestettävältä kuin nautittavalta. Olen yksi niistä ihmisistä, jolla on aina kylmä. Inhoan kylmyyttä, leijona kun olen niin mitä lämpimämpi, sen parempi. Välillä kaamosmasennus on pahentanut tilannetta, varsinkin asuessasi Pohjois-Norjassa se oli joka talvinen riesa. Valoa oli vain pari tuntia päivässä ja ensimmäisen konkreettisen auringonpilkahduksen näki vasta helmikuussa.
Noituuteni polulla olen luonut itselleni mahdollisuuden elää vuodenpyörän kausien ja luonnonvalon mukaan. Havahduin siihen, että tämän myötä talven pimeys ei ole ollut lainkaan ahdistavaa aikaa. Ennen marraskuu oli pahin kuukausi vuodesta, mutta siinä se meni niin kuin muutkin kuukaudet. Kuinka ihanaa onkin sytyttää kynttilä, keittää tee omakeräämistä tai -kasvatetuista kasveista, kuunnella rauhallista musiikkia ja meditoida, varata ajan energiahoitoon, pysähtyä ihastelemaan lumisia puita ja kauniita kuurankukkia. Kaikki on mahdollista muuttua yksinkertaisella näkökulman muutoksella. Näin opin arvostamaan tätä vuodenaikaa ja sen tuomia lahjoja. Jos olet koskaan tuntenut samanlaista talven aiheuttamaa ahdistusta kuin minä ennen, kutsun sinut aloittamaan talvikauden ilojen uudelleen löytämisen, löytämään talvehtimisen ja sisäisen talven.
Talvehtiminen ja sen henkinen ulottuvuus
Talvehtiminen on ihmisen tarpeeseen perustuva henkinen ja fyysinen lepoaika. Talvella luonto vetäytyy horrokseen, samalla ihmiselle avautuu mahdollisuus vetäytyä ja keskittyä sisäisiin prosesseihin. Kuten monet eläimet valmistautuvat talveen varastoimalla ruokaa ja pienentämällä aktiivisuuttaan, ihmisetkin voivat kokea tarpeen henkiselle levolle ja rauhoittumiselle. Talven pimeys ei ole vain fyysisen energian vähenemisen aikaa, vaan se on myös ajankohta, jolloin henkinen virtaaminen saattaa muuttua hitaammaksi ja syvällisemmäksi.
Talvehtiminen voi voi olla rauhallista kotiin vetäytymistä, hitaampaa elämänrytmiä ja syventymistä myös henkisiin tai spirituaalisiin harjoituksiin. Talvehtiminen ei ole pelkästään fyysinen lepoaika, vaan myös henkinen prosessi, joka tarjoaa mahdollisuuden hiljentyä ja pohtia elämän syvempiä merkityksiä vuoden pimeimpään aikaan. Monille se voi olla aikaa itsensä kuuntelemiselle, oman elämän arvioimiselle ja syvempien kysymysten pohtimiselle. Luonnon kierto, talven pimeys ja kylmyys ovat muistutuksia siitä, että maailmalla on omat luonnolliset rytminsä, joita emme voi hallita. Tämä tuo mukanaan levon ja rauhoittumisen tarpeen.
Noituus ja talvehtiminen
Noituudessa ja luonnonuskoissa talvehtiminen liittyy myös luonnon elementtien ymmärtämiseen ja kunnioittamiseen. Talvella erityisesti noituus ja erilaisten henkisten perinteiden harjoittaminen voivat antaa mahdollisuuden tarkastella omaa elämäänsä syvällisemmin.
Noituudessa talvehtiminen voi tarkoittaa yhteyttä talvisten elementtien kuten jään, tulen ja maan voimiin. Rituaalit voivat sisältää talvisia symbolisia toimintoja. Tällöin talvella tapahtuva talvehtiminen voi olla itsensä pyhittämiselle omistettua aikaa, jolloin yksilö tunnustaa luonnon kiertokulun ja sen mukanaan tuoman elämän ja kuoleman jakson.
Talvi voi olla aikaa, jolloin on helpompi keskittyä syvällisempiin pohdintoihin, sillä ulkoinen maailma on hiljainen ja rauhallinen. Tämä rauha voi olla yhteydessä siihen, kuinka talvehtiminen auttaa löytämään tasapainon ja yhteyden elämän perusasioihin, sielun ja mielen tilaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti