torstai 6. marraskuuta 2014

Bohemian Taikaa

Terveisiä Prahasta! Tässä tulee vähän jatkoa henkilökohtaisiin blogikirjoituksiin, jatkan tietopohjaisista taas tämän postuksen jälkeen.

Ajattelin kirjoittaa vähän esoteerisemman version matkasta. Tämä oli meille jo kolmas kerta Tsekissä. Sinne palaamme aina uudelleen jostain syystä, jokin tässä paikassa kiehtoo, onko se sitten mennyt elämä vai mikä. Uusi reissu on jo suunnitteilla, vielä jäi niin paljon näkemättä ja kokematta.

ASTRONOMINEN KELLOVanhan kaupungin keskusaukiolla Raatihuoneen seinällä oleva astronominen kello on yksi tunnetuimmista Prahan nähtävyyksistä. Kello rakennettiin 1410 ja 1490 välisenä aikana. Kun kello lähestyy tasatuntia, väkeä alkaa kerääntyä katsomaan kellon lyöntiesitystä. Luuranko soittaa kelloa ja kääntää tiimalasin alassuin, 12 apostolia ilmestyvät vuorotellen ylhäällä olevista luukuista ja kultainen kukko kiekaisee. Kello näyttää 4 eri aikaa, Keski-Euroopan, vanhaa böömiläistä, babylonialaista ja tähtiaikaa, joka on osoitettu roomalaisin numeroin.
Se mikä tässä kellossa on erikoista on se, että se näyttää vuorokauden ajan lisäksi vuodenajan ja kuukauden, kuun ja auringon sijainnin ja missä tähdistössä ne kulloinkin ovat. Sen ajan käsityksen mukaisesti aurinko ja kuu kiertävät maapalloa.
Alimmassa kellossa enkeli osoittaa kuluvan päivän ja ympyrän sisällä pyörii eläinradan tähtimerkit sekä kuhunkin vuodenaikaan kuuluvia töitä

KAARLENSILTA


Tämä kuva Kaarlensillasta löytyi googlettamalla, 
koska paikan päällä oli joka päivä niin paljon ihmisiä,
ettei siitä olisi saanut millään otettua itse hienoa kuvaa.

Vltavajoen ylittävä kuuluisa goottilaistyylinen Kaarlensilta yhdistää toisiinsa Prahan Pienen puolen ja Vanhan kaupungin. Sen rakentaminen aloitettiin 1357 ja sen molemmin puolin koristaa kolmenkymmenen katolisen pyhimyksen patsaat esim. Johannes Kastaja, Pyhä Francissus Assisiliainen, Pyhä Antonius, Pyhä Juudas ja  Pyhä Kristoforos.
Jokaisella pyhimyksellä on oma suojelukohteensa, kuten Francis Assisialainen suojelee eläimiä, Pyhä Kristoforos on matkailijoiden, urheilijoiden ja merimiesten suojelupyhimys. Pyhää Antoniusta voi pyytää kadonneiden ja varastettujen tavaroiden löytymiseksi.
Patsaista suosituin on varmasti Pyhä Johannes Nepomukilaisen patsas. Tämä tsekkiläinen marttyyripyhimys heitettiin sillalta alas kuningas Vaclav IV:n hallintokaudella. Yksi tarinoista, johon laatan kuvatkin liittyvät, kertoo piispan kieltäytyneen paljastamasta kuningatar Sofian rippisalaisuuksia. Tästä syystä hänet vangittiin kidutettavaksi. Lopulta piispa suostui paljastamaan yhdelle sielulle. Johannes käski kaikki ulos kertoakseen salaisuuden kuninkaan koiralle. Siitä raivostuneena kuningas määräsi kidutuksen jatkettavaksi ja yöllä ruumis heitettiin jokeen.

Patsaan muistolaatti kiiiltää, sillä monet käyvät koskettamassa Nepomukilaisen patsaan jalustan korkokuvia. Patsaan sanotaan tuovan hyvää onnea ja varmistavan, että patsasta koskettava palaa vielä takaisin Prahaan.

Vähän matkan päässä patsaasta sillan kaiteeseen on kiinnitetty viisitähtinen messinkiristi kohtaan, jossa Nepomukilainen syöstiin alas. Ristin tähtiä sekä Johannes Nepomukilaisen reliefiä koskettamalla saa toiveensa toteutumaan. Tässäkin kohtaa kertyy aina pienoinen jono. Toivomusta ei saa kertoa kenellekkään. 
1719 Prahan arkkipiispa määräsi Johanneksen arkun avattavaksi kanonisointia varten. Johanneksen kieli oli säilynyt madäntymättömänä 350 vuotta. Koska Johannes tunnettiin vaikenemisesta, tätä pidettiin ihmeenä. 

Toivon.....
Prahan kadut ovat täynnä katutaiteilijoita.
Tätä piti jäädä hetkeksi ihmettelemään!


NOITAKAUPPOJAVierailimme toistamiseen Vysehradin alueella sijaitsevassa Carodenicky Obchod noitakaupassa. Kauppa oli laajentanut valikoimaansa huomattavasti ja sieltä lähtikin matkaan paljon tavaraa. Ostin sieltä tässä postauksessa mainittuja kynttilöitä, novena-kynttilöitä, sulfaattia, mojo papuja, loitsujauhetta ja muita kivoja hoodoo-juttuja. Kaupassa on mukava, englantia puhuva henkilökunta, joka auttaa käännöksissä, sillä monien myyntiartikkeleiden nimet ovat tsekiksi. Kaupasta löytyy myös laaja valikoima erilaisia yrttejä.
Toinen noituuteen liittyviä juttuja myyvä kauppa Voodooshop, on pienempi kuin edellä mainittu. Olin yhteydessä Voodooshopin omistajaan ennen matkaa ja sovimme päivän putiikissa vierailulle, sillä se on auki vain tiettyinä päivinä viikosta. Otimme taksin alle ja ajelimme kaupan luo.  Meillä loppui usko kesken taksin saapuessa määränpäähän, koska paikka ei näyttänyt sellaiselta missä kyseinen kauppa voisi olla. Kotona asiaa tarkistaessani harmikseni totesin meidän olleen ihan oikeassa paikassa sittenkin. Voodooshop sijaitsee joen toisella puolella ja jonkinlaisen lähiöalueen kaksikerroksisen rakennuksen yläkerrassa. Noh, ensi kerralla sitten!
PRAHAN JEESUS-LAPSIPrahan tuliaisiksi vakio Mucha-vuosikalenterin lisäksi ostin itselleni pienen Jeesus-lapsen patsaan Marian vierelle. Prahassa sijaitseva Voittoisan Neitsyt Marian kirkko on suosittu pyhiinvaeltajien kohde. Kirkko rakennettiin vuonna 1613 ja sen keskialttarilla oleva Espanjasta vuonna 1628 tuotu vahapatsas esittää Jeesusta lapsena. Sillä sanotaan olevan parantavia voimia. Sen kerrotaan suojelleen Prahaa rutolta ja 30-vuotisen sodan tuhoilta. Kultti levisi lopulta ympäri maailmaa. Perinteisesti patsas puetaan värikkäisiin vaatteisiin ja vuosien saatossa eri lahjoittajat eri puolilta maailmaa ovat antaneet sille runsaasti kirjailtuja vaatteita. 

Hoodoossa, jossa siis paljon työskennellään eri jumaluuksien ja pyhimysten kanssa, osa harjoittajista työskentelevät Jeesus lapsen kanssa. Rukoile Holy Infant of Prague - Prahan Jeesus lasta ihmeparantumisissa - erityisesti leikkauksissa, toteuttamaan toiveita sekä tuomaan viisautta ja ohjausta henkisissä asioissa.
Kummitusten ja legendojen museossa vierailu jäi melko heppoiseksi, olisi ollut mukavaa, jos joku olisi ollut kertomassa lisää näistä.

Juutalaisten vanhin hautausmaa oli myös vierailulistalla, muta sinne mennessämme jono oli niin pitkä ettemme jääneet odottelemaan. Se vierailu säästyy ensi kertaan parin muunkin kauniin vanhan hautausmaan lisäksi. Kaikkea ei yksinkertaisesti ehdi kerralla.


Palatessamme takaisin Suomeen Samhain vierähti paluumatkalla. Vietin vuodenvaihteen tänä vuonna perjantain sijaan lauantaina pienemmissä merkeissä kuin yleensä kunnioittaen esi-isiä ja juhlimalla Santa Muerten juhlapäivää.

Huomasin kuinka meillä täällä kotimaassa onkin raikas ja puhdas ilma heti Helsinki-Vantaan lentokentälle saavuttaessa. Suomen energiat ovat selvästi tunnistettavissa nuoriksi verrattuna historiallisen Tsekin vanhoihin ja eri tavalla rauhallisiin energioihin. Kiitollisuus kirpeän raikkaasta ilmasta, jota saamme hengittää, sai uuden merkityksen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti