sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Tienristeyksien Taika


Keskikohta, jossa kaksi tietä tai polkua kohtaavat toisensa kohtisuoraan muodostavat maagisen ja voimallisen pisteen. Kansanmagiassa ja mytologiassa neljän tien risteys edustaa maailmojen välistä paikkaa, jossa ei ole aikaa. Se on paikka, jota kukaan ei omista ja joka kuuluu kaikille. Symbolisesti se voi tarkoittaa paikkaa, jossa kaksi todellisuutta koskettavat toisiaan ja jossa neljä tuulta ja ilmansuuntaa kohtaavat. Risteys edustaa porttia näiden kahden maailman välillä, paikkaa, jossa ei olla siellä eikä täällä. Tätä paikkaa on jo muinaisista ajoista pidetty pyhänä. Erityisesti afrikkalaisperäisissä ja Voodoo sukuisissa uskonnoissa neljän tien risteys on kulttuurisesti tärkeä.

Neljän tien risteystä on myös pelätty, sillä levottomien sielujen uskottiin vaeltelevan siellä, ja pimeän jälkeen kulkua sen läheisyydessä tulisi välttää. Englannissa 1500-luvulta 1800-luvulle asti tientisteys oli rikollisten teloistus- ja hautauspaikka ja sinne haudattiin myös itsemurhan tehneet.

Tienristeys on myös tietyille jumaluuksille pyhitetty paikka, esimerkiksi kreikkalaiselle Hermekselle, roomalaiselle Merkuriukselle, mayojen Maximonille, hindujumala Ganeshalle ja Braihavalle sekä skandinaavisen mytologian Odinille. Afrikkalaisista traditioista polveutuvien uskontojen jumaluudet kuten Papa Legba, Elegua, Elegba ja Exu/Eshu ovat paikan portinvartijoita, koska heidät liitetään mahdollisuuksiin ja uusiin alkuihin.


Myös kahteen suntaan jakautuvaa tietä pidetään samanlaisena maagisena paikkana. Kolmen tien risteys on pyhä kolmikasvoiselle kreikkalaiselle jumlattarelle Hekatelle, joka näkee kolmeen suuntaan, menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaan, sekä Eshun feminiiniselle ilmentymälle Pomba Giralle.

1900-luvun legendat kertoivat tarinoita muusikoista, jotka istuivat soittamassa tai laulamassa keskiyöllä yhdeksänä perättäisenä yönä tienristeyksessä kohdatakseen mustiin pukeutuneen miehen, joissain tarinoissa mustan miehen. Hengen saavuttua paikalle he esittivät pyyntönsä saada taidon soittaa paremmin. Myös monet muut, kuten uhkapelurit menivät noppiensa kanssa pyytämään onnea ja taitojen paranemista risteyksen hengeltä. Monet uskoivat, että tästä lahjasta tulisi antaa vaihdossa sielunsa. Tämä saattoi olla pelotteenakin ihmisille, jotta he pysyisivät pois pakanalliseksi katsotulta paikalta.

Koska tienristeyksessä ei ole aikaa ja se pitää sisällään kaiken energian joka on olemassa, se on voimallinen paikka rituaalille. Tienristeyksen energia merkitsee symbolisesti liittoa, polkujen kohtaamista ja tien avautumista. Uusiin alkuihin liittyvä magia sopii juuri tällä alueella. Amuletteihin ja talismaaneihin voidaan hakea voimaa tästä maagisesta paikasta. Risteyksien maagisessa keskipisteessä voidaan myös kysyä neuvoa ja pyytää parempaa taitoa jokin osaamisalueen osalta. Uhrilahjoja jätetään risteyksen hengille kiitokseksi -  yleisin lahja on kolme kolikkoa ja rommitilkka. Risteyksen henkeä tulee kunnioittaa ja kiittää, siltä ei siis mennä vaatimaan asioita.

Risteyksen keskipisteestä ja jokaiselta neljältä nurkalta voidaan hakea voimallista maata maagisiin tarkoituksiin. Tätä maata voidaan käyttää missä tahansa tietä avaavassa työskentelyssä, jossa tarvitaan eteenpäin vievää voimaa, onnen kääntymistä hyväksi ja muutosta olosuhteisiin. Toivomuspaperin tuhkat sekoitetaan kerättyyn maahan ja loitsukynttilä asetetaan palamaan seoksen keskelle.

Loitsun ja rituaalin jäämät kuten tuhkat, yrtit ja kynttilänjäänteet voidaan viedä ja haudata tienristeyksen alueelle, jotta magian harjoittaja saa paikan energian avulla ratkaisuja ogelmiin ja ristiriitoihin, sekä selkeyttä päätöksen tekoon. Näin ollen uudet mahdollisuudet ja toiveet löytävät toivojansa luokse.

Jos rauhallista ja vähäkulkuista risteystä on vaikea löytää, magianharjoittaja voi piirtää ristin ympyrän sisään, joka edustaa tätä pyhää paikkaa ja sillä on sama voima kuin fyysisellä paikallakin.

Avaimet liitetään myös uusien alkujen symboliksi sekä tienristeyksiin. Avainta, joka on tuotu tienristeykseen voimaantumaan, voidaan käyttää amulettina avaamaan mahdollisuuksien ovia mihin tahansa haluttuun asiaan.

Tienristeyksien Avaimet

Tarvitset kaksi vanhaa avainta, mahdollsimman samannäköistä ja kokoista. Solmi avaimet punaisen langan tai nauhan molempiin päihin ja kiedo yhtenäiseksi paketiksi. Kanna tätä avainamulettia mukanasi yhden kuunkierron ajan. Pitele tuona aikana yhteen sidottuja avaimia mahdollisimman usein, niin ne latautuvat omalla energiallasi.

Kun kuunkierto alkaa olla lopuillaan, ota sakset tai rituaaliveitsi ja avaimet mukaasi ja kävele tienristeykseen. Kaiva risteyksen keskelle kuoppa ja pudota toinen avaimista kuoppaan. Pitele samalla toista avainta vasemmassa kädessäsi, kun oikealla peittelet kuopan. Katkaise nauha ja peittele kuoppa hyvin. Säilytä jäljelle jäänyt avain. Pidä sitä amulettina, maagisena avaimena, joka avaa oven missä tahansa elämäsi tienristeyksessä.

Kirjoittamani juttu on julkaistu Suomen luonnonuskontojen yhdistys Lehto ry:n Seita-jäsenlehdessä Talvi 4/2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti